Меню
Наша адреса: Київ, проспект Бажана, 1Е
Київ, проспект Бажана, 1Е
Телефони: +38 050 847 75 80
Працюємо щоденно!
11:00 - 20:00
+38 050 847 75 80 Замовити дзвінок

Вино та піца: поєднуємо за всіма гастрономічними правилами

Вино та піца: поєднуємо за всіма гастрономічними правилами

Піца – традиційна італійська страва, згадки про яку датуються 997 н.е. Вважається, що подавати до хлібних коржів різні топінги почали ще в Стародавній Персії, а потім завдяки грекам традиція прийшла до Італії. Навіть у наші часи Греція врівень з Італією змагається за звання батьківщини піци. Здавалося б, вино, як ще одна невід'ємна частина середземноморської дієти, має чудово поєднуватися з піцою. Але не все так просто. Розбираємось у правилах поєднання.

У світі налічуються десятки, якщо не сотні, найпопулярніших видів піци. Кожна країна адаптує цю італійську страву під свої смаки та традиції. Однак у класичному розумінні всі піци можна поділити на два основні види – білі та червоні. До червоних (томатних) піц підходять рожеві та легкі червоні вина, здатні впоратися з кислотністю томату. З білими (вершковими та сирними) піцами відмінно поєднуються ігристі та білі вина. Головне правило – уникати танінних червоних вин. У поєднанні з інтенсивним томатним соусом можуть створити неприємний металевий присмак у роті. Універсальними червоними сортами, що підходять до червоних вин, можна вважати французькі піно нуар, гаме та італійські санджовезе, неро д'Авола, фраппато, ламбруско та барберу.

Обираємо вино під піцу


Пепероні

Пепероні, піца з томатним соусом, сиром та гострою італійською салямі, – симбіоз італійської та американської культур. Вона винахід кухні нового часу і з'явилася в меню ресторанів США лише у 1950-х. До цього найпопулярнішими м'ясними топінгами для піци був бекон. Сьогодні пепероні – головна американська піца та номер один із продажів у Сполучених Штатах Америки.

До пікантної пепероні потрібно вино, яке зможе погасити гостроту і впоратися з жирністю салямі. Напівсолодке Cavicchioli Rosso dell`Emilia IGT Dolce чудово підходить для цього завдання. Ігристе, легке та фруктове, з м'якими танінами та яскравими ароматами вишні та червоних ягід, це вино стане чудовим супроводом до будь-яких гострих піц.


Чотири сири

Кажуть, що піца Чотири сири була відома в Лаціо ще з середини XVIII століття, проте популярність вона набула вже в наш час. До її складу входять, як випливає з назви, чотири види сиру. Зазвичай італійські піцерії використовують місцеві сири, тому рецепт відрізняється від регіону до регіону, проте в ньому обов'язково є моцарелла, до якої можуть додавати горгонзолу, парміджано реджано, фонтину, таледжіо та інші. «Чотири сири» можна зустріти у червоному та білому варіанті.

До нашої піци Чотири сири відмінно підходять ігристі. Compagnoni Franciacorta Brut Cuvee Alla Moda на основі шардоне та піно нуару чудово впорається з жирністю сиру і своєю кремовістю підкреслить вершковість піци.


Маргарита

За легендою, найпопулярніша у світі піца була створена у Неаполі у 1889 році. Піцайоло Рафаеле Еспозіто з Pizzaria Brandi придумав цей рецепт для королеви Маргарити Савойської, яка відвідувала місто з візитом. Піца в кольорах італійського прапора, з помідорами, моцареллою ди буфала і базиліком припала почесній особі до душі, і вона наказала назвати винахід на свою честь.

Неаполітанці традиційно подають до Маргарити легке червоне вино на основі місцевих сортів – п'єдіроссо та альяніко. Mastroberardino Mastro Rosso стане чудовим акомпанементом до цієї простої та смачної піци. Фруктове, не витримане в дубі вино з ароматами червоних фруктів та м'якими танінами чудово впорається з кислотністю італійських помідорів та підкреслить вершковий смак моцарели.


Піца Кантрі

Класична американська піца з шинкою та грибами. Хоча зазвичай використовують не надто ароматні печериці, грибний смак у ній все-таки домінує, тому варто придивитися до сортів з ароматами лісових ягід, осіннього листя та підліску. Це можуть бути як молоді вина, так і зрілі, витримані з нуару піно, неббіоло, санджовезе і темпранільо.


Ідеальним поєднанням з грибною піцею стане північноп'ємонтське Schenk Casali del Barone Barbaresco з сорту неббіоло. Це елегантне вино в якому присутні- спокусливі мотиви червоних фруктів, поруч з нотами ніжних прянощів і підсмажених ньюансів, чудово підкреслить лісовий характер страви і впорається з його насиченим смаком.


Вегетаріанська піца

Варіації вегетаріанської піци різноманітні та залежать лише від фантазії піцайоло. В нашому випадку використовують такі інгредієнти, як цукіні, оливки помідори та веганська Моцарела. Універсальним вином для різних рецептів вегетаріанської піци стане рожеве. Варто вибирати не надто легку троянду, яка зможе впоратися з гіркуватістю, присутньою у багатьох овочах. Ми рекомендуємо Capezzana Rosato di Carmignano Vin Ruspo , рожеве із санджовезе з регіону Тоскана. Ароматне, фруктове та мінеральне одночасно, воно стане чудовим партнером для будь-якої вегетаріанської піци.